Du använder en föråldrad webbläsare. För en snabbare och stabilare upplevelse rekommenderar vi att ni uppgraderar den.

Candida (Jästsvamp) hos hundar

Löss hos hundar
En vanlig svampinfektion hos din hund

Candida är en jästsvamp som kan orsaka infektioner hos hundar. Candidainfektioner är vanligare hos hundar med svagt immunförsvar, som har diabetes eller som är överviktiga, men kan också drabba friska hundar. För att förebygga Candida hos hundar är det viktigt att hålla hunden frisk och stark genom att ge den en balanserad kost och att se till att den har tillräckligt med motion och utomhusvistelse. Det är också bra att undvika att låta hunden komma i kontakt med infekterade djur eller områden, och att regelbundet undersöka hunden för tecken på Candida eller andra hudinfektioner.


Veterinär ställer diagnos

Symptomen på Candida hos hundar kan variera, men de vanligaste är klåda, hudirritationer och svullnad. Hunden kan också ha utslag, sår eller håravfall på det drabbade området. Candida kan också orsaka infektioner i munnen, vilket kan ge symtom som svårigheter att äta eller svullnad i munnen.
Diagnosen Candida ställs oftast genom att veterinären undersöker hunden och tar hudprovstagningar för att se efter svampar. Blodprover kan också tas för att utesluta andra möjliga orsaker till hudirritationer och svullnad.


Behandling

Behandlingen av Candida hos hundar innebär att svampen dödas med medel som innehåller jästdödande medel, såsom griseofulvin eller itrakonazol. Dessa medel kan ges som en salva, spray eller oral medicin, och behandlingen måste upprepas en eller flera gånger för att säkerställa att alla svampar dödas. Det kan också vara nödvändigt att behandla omgivningen och alla föremål som hunden kommer i kontakt med för att förhindra att svampen återinfekterar hunden.

Kontakta alltid vetrinär om du är osäker på din hunds hälsotillstånd

Din hund kan vistas på hunddagis så länge den inte mår dåligt.

2 veckor upp till flera månader

Smittar inte mellan hundar.

Rådgör alltid med din veterinär om du är osäker på rätt behandling.