Du använder en föråldrad webbläsare. För en snabbare och stabilare upplevelse rekommenderar vi att ni uppgraderar den.

Rävskabb hos hundar

Löss hos hundar
Rävskabb hos hundar är relativt vanligt men svårt att upptäcka tidigt

Rävskabb, eller canine sarcoptic mange, är en hudinfektion hos hundar orsakad av en liten parasit som kallas Sarcoptes scabiei. Dessa parasiter bor i huden och suger blod från hunden, vilket kan orsaka allvarliga hudirritationer och klåda. Symptomen på rävskabb hos hundar kan variera, men de vanligaste är klåda, särskilt runt öronen, benen och magen, röda fläckar på huden och håravfall. Hunden kan skrapa och slicka sig själv tills huden blir inflammerad och sår uppstår. Håravfall är också vanligt, och hunden kan bli helt eller delvis kal.

Diagnosen rävskabb ställs oftast genom att veterinären undersöker hunden och tar en hudprovstagning för att se efter rävskabbparasiter. Blodprov kan också tas för att utesluta andra möjliga orsaker till hudirritationer och håravfall.

Behandlingen av rävskabb innebär att hunden behandlas med medel som dödar rävskabbparasiterna, såsom organofosfater eller invermectin. Dessa medel kan ges som en salva, spray eller oral medicin, och behandlingen måste upprepas en eller flera gånger för att säkerställa att alla parasiter dödas. Det kan också vara nödvändigt att behandla omgivningen och alla föremål som hunden kommer i kontakt med för att förhindra att parasiterna återinfekterar hunden.


Förebygg smittan

För att förebygga rävskabb hos hundar är det viktigt att hålla hunden frisk och stark genom att ge den en balanserad kost och att se till att den har tillräckligt med motion och utomhusvistelse. Det är också bra att undvika att låta hunden komma i kontakt med infekterade djur eller områden, och att regelbundet undersöka hunden för tecken på rävskabb eller andra hudinfektioner.

Kontakta alltid vetrinär om du är osäker på din hunds hälsotillstånd

Ingen hunddagisvistelse under smitta & behandlingen

3-4 veckor

Smittar vid direktkontakt & indirekt kontakt på platser där smittad hund vistats

Undvik kontakt med andra hundar & se till att ge din hund en balanserad kost och tillräckligt med motion.